Dnes sa stále viac dostávajú do popredia takzvané prastaré potraviny. Ide o pôvodné odrody obilia, zeleniny, či ovocia, ktoré od svojho vzniku neprešli žiadnym šľachtením, krížením, alebo inými úpravami. Jednou takouto prastarou potravinou je aj pšenica s názvom kamut. Tento druh je BIO, chutný a v neposlednom rade zdravý.
Chutný a zdravý
Kamut dnes dostanete pomerne bežne aj v klasických obchodoch. Ide o tvrdý typ pšenice, ktorá obsahuje menej lepku. Preto je vhodná aj pre ľudí, ktorý majú s touto látkou problém. Nehovoríme však o celiatikoch, ale o tých, ktorí majú po konzumácií klasických pšeničných výrobkoch problémy s nafukovaním, alebo iné tráviace ťažkosti.
Tento typ pšenice je bohatým zdrojom plnohodnotných bielkovín, vlákniny, vitamínov, selénu, aminokyselín a minerálnych látok. Je prospešná pre naše srdce, cievy, podporuje správne trávenie, a prečisťuje tráviaci sústavu. Keďže má veľmi nízky glykemický index, je vhodnou potravinou pre diabetikov.
Chutné rizoto alebo chlieb
Kamut si môžete kúpiť v podobe celých zŕn, múky, či krupice. V špecializovaných predajniach nájdete napríklad aj cestoviny, kus kus, bulgur, alebo pečivo. Po uvarení má nádherne zlatú farbu a veľmi príjemnú až sladkastú chuť. Celé zrná môžete uvariť a použiť ako náhradu ryže v rizote, alebo ich pridať do zeleninových šalátov. Dajú sa taktiež rozomlieť na múku a použiť na prípravu domáceho pečiva, zahustenie polievok, či omáčok.
Stopercentne BIO
Pri tomto druhu pšenice máte istotu, že kupujete stopercentne prírodný BIO výrobok. Kamut má totiž svoju ochrannú známku. AK sa ho teda ktokoľvek, rozhodne pestovať na komerčné účely, musí splniť prísne podmienky. Je teda jedno, či nakupujete výrobky s označením BIO, alebo tie bez neho. V oboch prípadoch viete, že konzumujete potravinu bez chémie, pesticídov a hnojív.